Zdrave kancelarijske navike kao neprijatelj broj jedan dugom sedenju - Fenix

Pivljanina Baja 19, Beograd            065 60 55 865               Radni dan: 8-20h | subota: 8-16hFenix physiotherapy - Facebook icon    Fenix physiotherapy - Instagram icon

Pivljanina Baja 19, Beograd
065 60 55 865
Radni dan: 8-20h | subota: 8-16h

Fenix physiotherapy - Facebook iconFenix physiotherapy - Instagram icon

BLOG

Zdrave kancelarijske navike kao neprijatelj broj jedan dugom sedenju

Postoje obimni dokazi i naučne studije koji ukazuju na to da produženo sedenje dovodi do povećanog rizika od obolevanja od niza bolesti. Čak ni ergonomski najsavršeniji kancelarijski nameštaj nije idealan ako sedite 8-10 sati dnevno. Zbog toga je razvijanje zdravih kancelarijskih navika ključno za održavanje dobrog fizičkog i mentalnog zdravlja.

Najjednostavnije rešenje jeste da se često krećete. Bitno je da stvorite dinamično kancelarijsko okruženje sa opcijama za stajanje tokom rada. Recimo, možete da održavate sastanake u stojećem položaju ili dok hodate, kao i da prošetate do kolege na drugom kraju kancelarije, umesto da sedite i komunicirate sa njim isključivo putem e-mail-a ili telefonom. Ovakve promene će se pozitivno odraziti na vaše zdravlje.

Tokom nedavne epidemije korona virusa mnogi su bili prisiljeni da rade od kuće, što je dovelo do povećanja broja pacijenata sa nespecifičnim, odnosno netraumatskim kičmenim tegobama. To je bilo zbog toga što su se ljudi generalno manje kretali. Sastanci su se održavali putem aplikacije Zoom. Pre epidemije, zaposleni su ipak morali da odšetaju do sobe za sastanke ili izađu iz ofisa, da bi posetili svoje klijente. Vreme provedeno u sedećem položaju se produžilo, a dnevno kretanje drastično smanjilo.

Nemate stolove za stajanje?

Ako ste ceo dan za radnim stolom, probajte da obavite neke od sledećih aktivnosti:
• Koristite ergonomsku stolicu sa osloncem za kolena umesto one standardne. Ovo će dodatno aktivirati mišiće i sisteme koji podupiru telo.
• Redovno pravite mini pauze tokom kojih ćete stajati i kretati se, čak i ako je to samo šetanje oko stolice. Na primer, svaki put kada telefonirate, možete ustati i šetati.
• Potrudite se da redovno menjate položaj sedenja, kako biste omogućili različitim mišićima da rade, a drugima da se odmaraju. Prebacite leđa iz uspravnog u pognuti položaj nekoliko puta u toku dana, kako biste dopustili kičmi da uradi sve prirodne pokrete dok sedite.
• Razmislite o sedenju na fit lopti na poslu koja može da vas podstakne da se krećete čak i dok sedite. Podesive stolice i kombinacija standardnih stolica, onih sa osloncem za kolena, fit lopte ili sličnih pomagala, mogu da vam pomognu da izbegnete stagnaciju i nepromenjivost u držanju svog tela
Neka ove ideje polako postanu deo vaše svakodnevne radne rutine. Bez obzira na to što vam ovo deluje jednostavno, vrlo je verovatno da će vašoj kičmi biti potrebno i nekoliko dana/nedelja da se prilagodi i navikne na novonastale promene.

Pokrenite telo

Stvaranje novih i zdravih navika je veoma teško. Međutim, ovakve promene su bitne, jer je važno da pokrenete svoje telo. Poboljšaćete zdravlje, a neće narušiti svoj pretrpan raspored.

• Uzmimo za primer korišćenje fotokopir aparata ili štampača. Svaki put kada čekate da se nešto odštampa, uradite nekoliko pokreta rukama, nogama ili kičmom, ili nekoliko čučnjeva i iskoraka.
Naravno, to ne morate da radite samo ispred štampača ili fotokopira. Na primer, možete da vežbate kada odete po kafu ili čaj ili do toaleta. Sve su ovo prilike u kojima možete da se protegnete, pokrenete ili uradite nekoliko brzih vežbi.
Možda ćete se osećati glupo kada budete vežbali pred svojim kolegama! Zato na sledećem sastanku dajte sugestiju da osmislite improvizovana područja za vežbu u vašoj kancelariji. Recimo, kod fotokopira možete da uradite vežbe za istezanje kičme, a kod balona sa vodom deset čučnjeva… Naravno, ne morate da izaberete baš ove vežbe, ali bolje išta nego ništa. Ako budete vežbali u vidokrugu cele kancelarije, vrlo je moguće da će vam se kolege pridružiti i da će vežbe postati svakodnevna praksa. Ukoliko radite od kuće, onda je ova vrsta vežbanja još izvodljivija, jer vas niko neće videti kako se razmrdavate dok čekate da se skuva kafa, pa vas niko neće ni popreko gledati ili osuđivati.

Uravnotežite svoje radno mesto

Ergonomija se ne odnosi samo na oblik vaše radne stolice ili kompjuterskog monitora. Ono što se često zanemaruje jeste i simetrija vašeg radnog mesa. Vrlo je važno uzeti u obzir ravnotežu između aktivnosti desne i leve ruke i opterećenje ruku i nogu, kao i položaj glave i kičme. s obzirom na to da često jednostrano rotirate telo.

Zapitajte se, da li preferirate rotaciju udesno ili ulevo, ili pružate ruku i naginjete se preko stola udesno ili ulevo. Način na koji ste postavili alate za rad u svoj radni prostor mora da bude takav da vas podstiče da radite na uravnoteženiji način, te stoga može i sprečiti veće opterećenje jedne strane tela u odnosu na drugu. To će dovesti do bolje ravnoteže tela, pod uslovom da se krećete/rotirate telo u svim smerovima, a ne uvek u istom repetitivnom smeru.

Pijte mnogo vode

Hidratacija je ključna za život i funkcionisanje mišićno-koštanog sistema koji se po tome ne razlikuje od ostatka tela. Dehidrirani kičmeni diskovi, mišići i zglobovi mogu potencijalno da budu izvor izražene boli. Povećana hidratacija može da pomogne u smanjenju bolova vezanih za repetitivno naprezanje. Redovne pauze u kojima redovno konzumirate malu količinu vode, su odličan način da održite mišiće i kožu hidriranim i zdravim. U najmanju ruku, to će vas naterati da češće ustajete sa stolice i odlazite u toalet, pa ćete se stoga i više kretati, što je uostalom i krajnji cilj.

Adresa

Pivljanina Baja 19

}

Radno vreme

radni dan: 8 – 20h
subota: 8 – 16h

Telefon

065 60 55 865