Koliko su istezanje i vežbe mobilnosti važni? - Fenix

Tadije Sondermajera 5, Wellport           065 60 55 865               Radni dan: 8-20h | subota: 8-16hFenix physiotherapy - Facebook icon    Fenix physiotherapy - Instagram icon

Tadije Sondermajera 5, Wellport
065 60 55 865
Radni dan: 8-20h | subota: 8-16h

Fenix physiotherapy - Facebook iconFenix physiotherapy - Instagram icon

BLOG

Koliko su istezanje i vežbe mobilnosti važni?

Mnogi ljudi ne znaju da se istezanje mišića mora sprovoditi redovno. Vrlo je bitno da razmišljamo o fleksibilnosti i mobilnosti tela jer tako štitimo svoje zdravlje. Nije dovoljno izgraditi mišiće i postići kondiciju. Istezanje i vežbanje treba da postanu deo naše svakodnevne rutine. To je način da zglobove održavamo pokretljivim, a mišiće jakim i fleksibilnim. U suprotnom, oni gube svoju prirodnu elastičnost i snagu i smanjuje se njihova aktivacija. Kruti mišići otežavaju pravilne mišićne radnje. Ako oni ne mogu da se kontrahuju ili opuste kako treba, umanjiće se njihove performanse i izgubiti kontrola nad njihovim pokretima. Tako dolazimo u opasnost od bolova u zglobovima, istegnuća i oštećenja mišića.

 

Jednostavno, istezanje mišića i mišićnih fascija predstavljaju intuitivan pokret i deluju isceliteljski. Nakon rada za stolom, tokom višečasovnog sedenja na poslu, istegnućemo vrat i ramena. Kada konačno izađemo iz auta posle duge vožnje u popodnevnom špicu, mahinalno ćemo istegnuti noge. Isto tako, protegnućemo se ujutro kada ustanemo, kako bismo pokrenuli cirkulaciju krvi i u dan zakoračili sa više energije. Istezanje i vežbe mobilnosti su najefikasnije za buđenje našeg tela.

 

E sad, ako mišiće koji su zategnuti iznenada podvrgnemo naporu i rastegnemo ih, recimo pri neočekivanom odlasku na tenis ili fudbal sa prijateljima, može doći do oštećenja. Takva aktivnost neće nam prijati. Dakle, važno je da znamo šta radimo. U svakom slučaju, od velikog je značaja da što pre učinimo sve što možemo, kako bismo što duže ostali fleksibilni, pokretni i, naravno, očuvali svoje zdravlje.

Obratite se stručnom timu u Fenix centru i na vreme počnite da mislite na sebe.

Pročitajte i 5 idealnih vežbi za istezanje i mobilnost.

Adresa

Pivljanina Baja 19

}

Radno vreme

Radni dani: 8 – 20h
Subota: 8 – 16h

Telefon

065 60 55 865