Da li je bolji radni sto za sedenje ili stajanje? - Fenix

Pivljanina Baja 19, Beograd            065 60 55 865               Radni dan: 8-20h | subota: 8-16hFenix physiotherapy - Facebook icon    Fenix physiotherapy - Instagram icon

Pivljanina Baja 19, Beograd
065 60 55 865
Radni dan: 8-20h | subota: 8-16h

Fenix physiotherapy - Facebook iconFenix physiotherapy - Instagram icon

BLOG

Da li je bolji radni sto za sedenje ili stajanje?

S obzirom na to da se predugo mirovanje tela u bilo kojoj pozi, bilo da sedite, stojite ili ležite, ne smatra dobrim za vaše zdravlje, od velike je važnosti da, kada ste u kacelariji, osmislite dobar način da obavljate svoje aktivnosti. Ovo je ključno kako biste bili dugoročno zdravi.

Najbolje bi bilo da imate sto podesiv po visini. Mnogi ljudi imaju probleme vezane za neispravno držanje tela, koji su rezultat sedenja, tako da bi to trebalo svesti na najmanju moguću meru. Sličan je slučaj i sa onima koji su osuđeni na dugotrajno stajanje, pa je najlogičnije rešenje da se u toku dana omogući neprekidno menjanje radnih položaja.

Korišćenje stola koji se lako može podesiti iz sedećeg u stojeći i obrnuto omogućiće vam da menjate položaj tela. Izvesno vreme moći ćete da sedite, a potom i da stojite, što osigurava konstantno kretanje, bolji protok krvi i smanjuje opterećenje mekih tkiva, zglobova i kičme.

Postepeno se prilagodite promenama

Trebaće vam vremena da se istrenirate da stojite ceo dan, slično kao što i trkač početnik koji želi da istrči maraton, mora do cilja da dođe postepeno. On sigurno neće već prvog dana pokušati da istrči 30 km, jer je svestan da treba da trči na način koji nije bolan i neće dovesti do povreda. Zato će polako povećavati pređenu kilometražu, dajući svom telu priliku da se prilagodi zahtevima i uslovima trčanja. Isti princip se primenjuje i kada sa celodnevnog sedenja prelazite na korišćenje stola za kojim se stoji. Ukoliko počnete da stojite ceo dan, možda ćete osećati bol u kolenima ili potrebu da stalno prilagođavate svoje držanje, a može vam se desiti da osetite bolove i trnce u stopalima.

Sve to neće biti prijatno i uticaće na vašu sposobnost da se skoncentrišete i obavljate radne aktivnosti. Zato polako razvijajte toleranciju na stajanje počevši sa intervalima koji traju od 15 do 20 minuta nekoliko puta dnevno. Tako će se vaše telo prilagoditi promenama.

Pronađite zlatnu sredinu

Ti problemi nas dovode do zaključka da je najbolje preventivno rešenje podesivi sto, budući da ćete za njim moći da sedite i stojite onoliko koliko budete želeli. Menjajte držanje, kako biste izbegli pojavu bilo kakvih bolova. To će imati pozitivne efekte na vaše zdravlje. Niko ne treba ni da stoji, ni da sedi ceo dan – varijacije su najbolje. Idealno bi bilo kada biste pronašli zlatnu sredinu, odnosno kada biste podelili vaše radno vreme tako da trećinu stojite, a ostatak sedite. Ovo bi trebalo da bude izvodivo za većinu ljudi, a svakako predstavlja pozitivan korak za celokupno stanje organizma.

Adresa

Pivljanina Baja 19

}

Radno vreme

radni dan: 8 – 20h
subota: 8 – 16h

Telefon

065 60 55 865