Šta je zapravo grba na vratu? - Fenix

Pivljanina Baja 19, Beograd            065 60 55 865               Radni dan: 8-20h | subota: 8-16hFenix physiotherapy - Facebook icon    Fenix physiotherapy - Instagram icon

Pivljanina Baja 19, Beograd
065 60 55 865
Radni dan: 8-20h | subota: 8-16h

Fenix physiotherapy - Facebook iconFenix physiotherapy - Instagram icon

BLOG

Šta je zapravo grba na vratu?

Grba koja se formira na dnu vrata se najčešće viđa kod starijih žena, a ponekad i kod muškaraca i mlađih osoba. U svetu medicine ova kičmena krivina se naziva posturalna kifoza, a grba na vratu se naziva hiperkifoza. Hiperkifozu (predeo C7 pršljena) karakterišu izražena zaobljenost i nagomilane masne naslage u donjem delu vrata. Ovakva grba nije nužno bolna, ali prisustvo hiperkifoze može da igra glavnu ulogu u nastanku bola u vratu, ramenima i gornjem delu leđa, zbog toga što je glava postavljena previše ka napred, i naprezanja koje trpe sva potporna meka tkiva i zglobovi. Pored bola ili osećaja nelagode, hiperkifoza može da prouzrokuje i stid kod pacijenta, jer ružno izgleda. Donja slika pokazuje hiperkifozu, odnosno očigledan gubitak prirodne krivine u vratnom delu kičme i vidno izbočenje – zaobljenje prema napred u dnu vrata, kao i prisustvo naslaga masnog tkiva.

Uzroci hiperkifoze

Loše držanje, pre svega položaj glave ka napred tokom dužeg vremenskog perioda, može da prouzrokuje hiperkifozu, jer dolazi do povećanog opterećenja na dnu vrata. To dovodi do promena u vezivnom tkivu, kostima i zglobovima. Nastaje zadebljanje tkiva koje pomaže da vrat izdrži dodatno opterećenje, što za posledicu ima formiranje prepoznatljive grbe. Na stopalima i šakama se stvaraju žuljevi od stalnog trljanja kože o cipele ili kada, recimo, podižete tegove u teretani, jer se ona prilagođava datoj situaciji stvarajući zadebljanja (žuljeve). Sličan princip se odnosi i na produženo loše držanje tela, zbog čega nastaje promena u dnu vrata.

Pomenuto držanje glave sve se češće javlja i kod mlade populacije usled produžene upotrebe elektronskih uređaja i vremena provedenog ispred ekrana. Kada koriste mobilne telefone i kompjuter, gledaju televizor ili čitaju, oni se često sklupčaju, što samo pogoršava problem.

    • Kod starijeg stanovništva sa niskom gustinom kostiju teži slučajevi hiperkifoze mogu dovesti do frakture pršljenova i degeneracije diskova, što može da prouzrokuje kolaps određenih segmenata kičme, dodatno pogoršavajući izgled grbe i potencijalno izazivajući veće probleme.

 

Adresa

Pivljanina Baja 19

}

Radno vreme

radni dan: 8 – 20h
subota: 8 – 16h

Telefon

065 60 55 865