Pogrbljeno držanje: Posturalna kifoza - Fenix

Pivljanina Baja 19, Beograd            065 60 55 865               Radni dan: 8-20h | subota: 8-16hFenix physiotherapy - Facebook icon    Fenix physiotherapy - Instagram icon

Pivljanina Baja 19, Beograd
065 60 55 865
Radni dan: 8-20h | subota: 8-16h

Fenix physiotherapy - Facebook iconFenix physiotherapy - Instagram icon

BLOG

Pogrbljeno držanje: Posturalna kifoza

Šta je kifoza?

Kada se kičma gleda sa strane, kifoza predstavlja zakrivljenost ka spolja, odnosno konveksnu krivinu leđa. Unutrašnje i spoljašnje krivine kičme su normalne, poželjne i neophodne za balansiranje glave i ravnomernu raspodelu opterećenja po celoj kičmi. Krivina koju prouzrokuje kifoza se lako vidi, kada se kičma pregleda sa strane. U ovom tekstu govorimo o „abnormalnoj“ kifozi, odnosno preteranoj u odnosu na normalnu kičmenu krivinu.

Posturalna kifoza

Posturalna kifoza je najčešći oblik kifoze. Ova vrsta kifoze može da se pojavi podjednako i kod mlađih i kod starijih osoba, a može da se ispravi svesnim naporom da se konstantno održava uspravno držanje i ne dozvoljava da se telo pogrbi. Kod posturalne kifoze ne postoji strukturna abnormalnost kičme koja dovodi do kifoze. Treninzi i vežbe koji pomažu u jačanju trupa, posebno mišića leđa i lopatica, mogu pomoći pacijentu da održi “normalno” držanje. Grba na sredini leđa i tzv. zaobljena ramena su vrlo česti posturalni problemi.

Zabrinuti roditelji najčešće dovode svoju adolescentnu decu kod profesionalca, nakon što primete da im se ramena s godinama sve više okreću prema napred. Posturalna kifoza je vrlo česta među adolescentkinjama, pogotovo kada su u periodu naglog rasta i/ili ranog razvoja grudi tokom puberteta. Ne želeći da se ističu u gomili drugih devojčica, one obično imaju pogureno držanje, kako bi prikrile svoju visinu ili promene na telu. Ovu naviku je vrlo teško promeniti ukoliko traje mesecima, pa i duže. I kancelarijski radnici često imaju posturalnu kifozu. Oni se lekaru obično javljaju kada imaju jake bolove u vratu. Njihov uzrok može biti upravo posturalna kifoza, budući da kriva na sredini kičme utiče na položaj glave i samim tim dodatno opterećuje vratni deo kičme. Posturalna kifoza kod kancelarijskih radnka i adolescentnih devojaka može da se ispravi pod uslovom da je pacijent posvećen redovnim vežbama koje jačaju mišiće i ispravljaju kičmenu krivu.

Ostale vrste kifoze

Postoji niz drugih uzroka kifoze torakalnog dela kičme uključujući: – Strukturalnu kifozu – Scheuermannovu bolest – Traumatsku kifozu – Kifozu povezanu sa osteoporozom Vaš fizioterapeut može da utvrdi da li zaista imate posturalnu kifozu, kao i da predloži najbolji pristup rešenju ovog problema.

Adresa

Pivljanina Baja 19

}

Radno vreme

radni dan: 8 – 20h
subota: 8 – 16h

Telefon

065 60 55 865