Da li ste čuli za SMS vrat? - Fenix

Tadije Sondermajera 5, Wellport           065 60 55 865               Radni dan: 8-20h | subota: 8-16hFenix physiotherapy - Facebook icon    Fenix physiotherapy - Instagram icon

Tadije Sondermajera 5, Wellport
065 60 55 865
Radni dan: 8-20h | subota: 8-16h

Fenix physiotherapy - Facebook iconFenix physiotherapy - Instagram icon

BLOG

Da li ste čuli za SMS vrat?

SMS vrat je stanje koje je prouzrokovano preteranim opterećenjem kičme zbog položaja glave, vrata i ramena kod osoba koje veći deo vremena provode sagnute glave, gledajući mobilni uređaj, laptop, kompjuter ili konzolu za igranje video igara. Držanje glave u ovom položaju tokom dužeg perioda može dovesti do pojave brojnih potencijalnih simptoma, uključujući glavobolje i bolove u vratu, ramenima i rukama.

GLAVA VAM JE TEŠKA

Prosečna težina glave odraslog čoveka je oko 5 i po kilograma. Ona dodatno opterećuje vrat kada je glava savijena prema napred i nadole u položaju koji osoba zauzima kada šalje poruke na mobilnom telefonu. Tada se pritisak koji opterećuje vratni deo kičme toliko poveća da:
• Pod uglom od samo 15 stepeni deluje kao da vam je glava teška 12 kilograma.
• Pod uglom od 40 stepeni ovo opterećenje se povećava na 22 kilograma.
• A pod uglom od 60 stepeni opterećenje iznosi neverovatnih 27 kilograma.

Držanje glave pod uglom od 60 stepeni nije neuobičajeno. Ovaj položaj najčešće zauzimamo kada nešto pretražujemo na telefonu ili šaljemo poruke. Obratite pažnju na to koliko putnika u autobusima ili vozovima šalje poruke ili koristi pretraživač držeći glavu pod tim uglom. Oni koji u datom trenutku koriste Facebook, Instagram ili TikTok uglavnom glavu drže pod uglom od 15 stepeni i samim tim manje opterećuju vrat.

Provodite li PREVIŠE VREMENA NA MOBILNOM TELEFONU?

Procenjuje se da odrasle, radno sposobne osobe koriste svoje pametne telefone između 2-4 sata dnevno, a još je alarmantnija činjenica da su mobilni telefoni u našoj blizini 22 sata dnevno. To znači da većina odraslih osoba drži glavu u položaju koji bi se mogao smatrati ekvivalentom nošenja deteta školskog uzrasta na ramenima nekoliko sati dnevno. Ne morate da budete fizioterapeut da biste zaključili da će vam to vrlo brzo prouzrokovati probleme sa vratom.

ŠTA MOŽETE DA URADITE KAKO BISTE SPREČILI POJAVU SMS VRATA?

Na primer, možete da pokušate da ne koristite telefon dan ili dva u nedelji, što je malo verovatno. Možete takođe više da telefonirate, a manje da šaljete tekstualne poruke ili mejlove, i tokom telefoniranja češće koristite slušalice. Možete i da razmotrite sledeće opcije:
Koristite aplikacije za glasovne poruke.
Ispravite glavu kada koristite mobilni telefon tako da ona nije suviše nagnuta unapred.
Koristite funkcije predviđanja teksta koji planirate da napišete, kako biste ubrzali slanje poruke.
Češće držite telefon u visini očiju kako biste izbegli saginjanje glave, odnosno položaj koji značajno opterećuje vrat. Prinesite telefon očima, a ne oči telefonu!

Redovno pravite pauze i tokom njih istežite vrat i gornji deo leđa. Pokušajte da držite glavu i vrat u normalnom anatomskom položaju. Manje koristite mobilne telephone i više posmatrajte i uključite se u život oko sebe. Povremeno lezite na pod i istegnite vrat i kičmu, odnosno uradite vežbe za cervikalnu retrakciju.
Zakažite pregled kod odabranog fizioterapeuta ako bol potraje ili se pogoršava uprkos gore navedenim predloženim promenama ili ako su vam potrebna dodatna pojašnjenja o tome kako se rešiti problema SMS vrata.

Adresa

Pivljanina Baja 19

}

Radno vreme

radni dan: 8 – 20h
subota: 8 – 16h

Telefon

065 60 55 865